Radio Active 88,5 FM (Naša Djeca)

Lokacija: Bosna i Hercegovina, Zenica

Žanrovi: hitovi, laganice, novosti, popularno, zabavna

Web stranica: activezenica.com

Priča o Udruženju neće započeti sa formalnim rečenicama o misiji i viziji Udruženja. Započet će i završiti sa pričama o idejama, o djeci i mladima, o ljudskim naporima da se djeci osiguraju najbolji mogući uslovi za život.
Priča o Udruženju „Naša djeca“ iz Zenice započinje krajem 1991. godine kada je grupa aktivista odlučila da svoju energiju i ljubav usmjeri u pomoć svoj djeci na području Zenice i šire. Odlučni u svom cilju, aktivnisti su to doba odlučili da je najbolji oblik djelovanja formalizovanje rada, te tako nakon nekoliko mjeseci, tačnije u maju 1992. Udruženje je registrovano i počinje sa svojim aktivnostima.
Nažalost, početak djelovanja Udruženja počeo je kada i rat u Bosni i Hercegovini. Ipak, rat nije dao pomjeriti aktiviste od njihove ideje – uložili su sve napore kako bi obezjedili pomoć i uslove za preživljavanje djeci i njihovim porodicama. Osmislili su veliki broj aktivnosti – sekcije, male škole, radionice – za koje su smatrali da mogu pomoći najmlađima i njihovim roditeljima da prevaziđu novonastale uslove života u Zenici.
Uz veliku podršku međunarodnih organizacija kao i pojedinaca iz grada i inostranstva, obezbjedili su humanitarnu pomoć u ratnim i poratnim godinama za oko 10.000 porodica sa preko 40.000 djece.
godine, pristupilli su organizovanju društvenog života bolesne djece u skladu sa njihovim zdravstvenim mogućnostima. Organizovali su na desetine posjeta aktivista Udruženja, koji su za bolesnu djecu pripremali niz zabavnih i edukativnih programa. U skladu sa mogućnostima, svake ratne i poratne godine na Dječijem odjelu Kantonalne bolnice, u izbjegličkim kampova i drugim prostorima organizovali su obilježavanje Dana dječije radosti. Ova druženja izmamila su brojne osmjehe na licu djece.
Udruženje je kroz sve godine rada steklo mnogo prijatelja i onih koji podržavaju rad. Realizovalo je niz projekata u koje su bili uključeni djeca i mladi. Sve aktivnosti su provedene u skladu sa najboljim interesima djeteta, vodeći se sa tim da su djeca i njihova dobrobit na prvom mjestu. Radilo se direktno sa djecom i mladima, na njihovoj edukaciji i razvoju potencijala u različitim oblastima. Radilo se i na zagovaranju za promjene u zajednici koje bi značile bolji položaj djece u Zenici i šire. Radilo se na umrežavanju sa drugim organizacijama iz BiH i regiona koje imaju iste ciljeve. Radilo se i na medijskoj promociji i osnaživanju aktivista u ovom području, te je jedan od rezultata bilo i formiranje prvog community radija u BiH – radija „Active“ – Naša djeca, Zenica. Radio se koristi kao alat za osnaživanje djece i mladih za aktivno učešće u zajednici i kao alat koji daje glas djeci i mladima.
Za Udruženje saradnici, prijatelji i djeca kažu:
„Udruženje od svog osnivanja pa do danas stalno radi na svom razvoju, tako da danas može da bude primjer i drugima u izgradnji svojih kapaciteta i stvaranju kapitala koji se ogleda u odgovornim i profesionalnim resursima, djelovanju i radu, promovisanju dječijih prava i različitih metoda rada sa djecom u skladu sa novim izazovima.”
“Njihov entuzijazam, posvećenost i povjerenje koje su stekli, prije svega među djecom, mogu biti inspiracija svima koji sa djecom i za djecu rade.”
“Organizacija “Naša djeca” Zenica je organizacija koja štiti nas djecu i naša prava. Ja se osjećam srećnom kada provodim svoje slobodno vrijeme tamo, jer su svi tako složni i ne prave razliku među djecom. Tamo mogu dobiti neke važne savjete za život. Za organizaciju me vežu samo lijepa sjećanja i pozitivna osjećanja i mišljenja. Naša organizacija nas uči kako kroz život ići uzdignute glave, izgrađuje dobre i odgovorne ljude od nas koji će, kad odrastu, koristiti društvu i činiti za dobrobit društva.”
Po definiciji, Udruženje je još mlado. Mladi su i ljudi koji ga vode i koji se zalažu za iste ideje. Ima tek 23 godine. Kada bi Udruženje bilo osoba, onda bi ta osoba tek započinjala život punim plućima i gradila svoj put. Ovo nije kraj priče o jednom Udruženju i jednim ljudima koji vjeruju u isto.


loader
Prijavi se putem Facebooka
Favoriti
Kreirajte svoju listu najomiljenijih radio stanica kako bi im pristupili što prije. Lista Favorita uvijek vam je nadohvat ruke.

Povijest
Ako vam se svidi radio stanica koju ste maloprije slušali, a niste ju spremili u favorite, uvijek možete ponovno do nje preko liste posljednje slušanih radio stanica 'Moja povijest'.

Trenutno u eteru
Neke radio stanice pružaju listu zadnjih pjesama u eteru, mi vam također nudimo tu listu iznad playera pri slušanju. Lista se automatski osvježava kako bi u svakom trenutku mogli doznati što slušate.

još!
Izaberite najdražu pozadinu iz naše kolekcije koja će vas ubuduće pratiti na našoj stranici. Naravno ukoliko vam dosadi možete ju promjeniti u bilo kojem trenutku.
Prijavite neispravni streaming link i mi ćemo se potruditi da vam u što kraćem vremenu pomognemo da slušate željenu radio stanicu.
promjeni pozadinu
background